Fehér Holló Természetvédelmi Egyesület

Célunk az ember és a természet harmóniájának újjáélesztése, a természethez kapcsolódó magyar hagyományaink továbbadása.

Denevérek és denevér-élőhelyek védelme

1993-ban kezdtünk hozzá az épületlakó denevérek felméréséhez. Mára már több, mint 500 templom és nagyobb épület padlását vizsgáltuk át. Tevékenységünk eredményeként évtizedes adatsor áll monitoring adattárunk rendelkezésére 4 megye területéről. A fellelt jelentős egyedszámú szülőkolóniákat sérülékenységük miatt rendszeres figyelemmel kísérjük, valamint a denevérek nagyobb „elviselhetősége”  érdekében eltakarítjuk a kolóniák alatt felgyülemlett guanót a padlásokról. A templomokon túl erdei denevérélőhelyek minősítése és karbantartása, valamint egyes Balaton-felvidéki és bakonyi barlangok évi többszöri ellenőrzése is feladatunk.

Pályázatok segítségével felszerelt műhelyünkben 1997 óta összesen mintegy 400 mesterséges denevérház készült, melyeket a Kis-Balaton, a Vindornyai-láp, a Balaton Keszthelyi-öble és a Tihanyi-félsziget területére helyeztünk ki. Ezekben a denevérházakban azóta Európa legjelentősebb denevérmegtelepedését figyelhettük meg. Az elhasználódott denevérodúk pótlását folyamatosan végezzük, de megrendelésre is készítünk odúkat.

FÉL A DENEVÉREKTŐL?

MI SEGÍTHETÜNK!

Tudta, hogy Magyarországon az összes denevérfaj védett? Ha denevér repül be a lakásába, ne ijedjen meg! Az összes magyarországi denevérfaj rovarevő. Tárja ki az ablakot és kapcsolja le a lámpát, hívatlan látogatója hamarosan távozik. Ha késő ősszel vagy télen kerül a lakásba denevér, egy kesztyű segítségével óvatosan fogja meg, próbálja megitatni fecskendő segítségével, majd helyezze hűvös (de fagymentes), nyugodt helyre (pl. padlás), ahonnan el tud repülni. Ha nem boldogul, kérje telefonon a szakemberek segítségét. Ha panellakásában rendszeresen zavarják a denevérek, a szaporodási időszakon kívül, éjszaka elvégzett szigetelés megszabadíthatja Önt kellemetlen lakótársától a nélkül, hogy kárt tett volna bennük. A tetőre vagy a ház közelében kihelyezett mesterséges denevérodú pedig megfelelő otthont biztosít a kitelepített állatoknak.