Fehér Holló Természetvédelmi Egyesület

Célunk az ember és a természet harmóniájának újjáélesztése, a természethez kapcsolódó magyar hagyományaink továbbadása.

Kiadványaink, termékeink

Fehér Csaba Endre: Kétéltűek határozása és védelme. Keszthely, 1997.
A kiadvány tartalmazza az összes magyarországi kétéltűfaj petéinek, lárváinak és kifejlett egyedeinek határozókulcsát, továbbá bemutatja a fajokat és ismerteti a védelmi lehetőségeiket.

Fehér Emma: Kígyók, békák, denevérek Zala megyében. Keszthely, 2002.
A füzet vicces, élcelődő hangvételben tájékoztat minket az alapvető viselkedési mintákról, védelmi feladatokról ezekkel az élőlénycsoportokkal kapcsolatban, röviden jellemzi a Zala megyében élő kétéltű, hüllő és denevérfajokat és ismerteti ezek megyei elterjedését. A kiadvány egy könnyen áttekinthető kétéltűpete-határozót is tartalmaz.

Gyarmati Krisztina – Gyarmati Zsolt:
Építkezési és Kertkialakítási Ajánló Szőlőhegyen építkezőknek. Keszthely, 2003.

A tanulmány bemutatja a hagyományos szőlőhegyi építkezési módokat, építő anyagokat, épületkialakításokat és jellemzi a Kovácsi-hegy hagyományos alma- és körtefajtáit, dísznövényeit.

Fehér Emma – Fehér Csaba Endre:
Szeretem ezt a folyót. Mura menti ötlettár környezeti nevelőknek. Keszthely, 2008.

Ez az ötlettár a Mura mente élővilágának és hagyományainak megismertetését, megszerettetését elősegítő foglalkozásgyűjtemény, nem csak a Mura mellett élő környezeti nevelők, szülők számára. A füzetben egy kedves mesét találhatunk a bíbor nebáncsvirágról, melyhez a bájos grafikákat Horváthné Czeglédi Zsuzsa tagtársunk készítette. Továbbá egy jól használható fa és cserjehatározót is tartalmaz, a Mura mente jellegzetes fás szárú fajairól. A határozó grafikáit Kancsal Béla tagtársunk rajzolta. A kiadvány az „Ember-Mura-Természet” Interreges projekt keretében készült. A projektről részletes olvashat itt.

Fehér Emma et al.: Vándorló vizek völgye. Tájváltozás a Mura mentén. Keszthely, 2008.
Tájtörténeti tanulmány a Mura mente földrajzi változásairól, táj és településszerkezetéről, gazdálkodástörténetéről, ipartörténetéről. A kiadvány a Kerka torkolatától Letenyéig tartó Mura-szakasz történelmi térképeit és településeinek történetét is tartalmazza. A kiadvány az „Ember-Mura-Természet” Interreges projekt keretében készült. A projektről részletes olvashat itt.

Határozólapok:

  Köpethatározó állatcsoportokra - Részletes köpethatározó
  Békapete határozó - Gyakori vízi csigák határozója

A lamináltan kapható határozólapok elősegítik az egyszerű, gyors határozást a természetben vagy teremfoglalkozások során és sokáig tűrik a terepi munkát és a gyerekek sokszor maszatos kezeit.

Előkészületben:
  Denevérhatározó lap
  Gyakoribb vízimadarak határozója

Egyesületi póló
Egyesületi tagjainknak olyan pólót bocsájtunk rendelkezésére, melynek első oldalán egy kedves vidra-grafika látható „Nekem azt mondták, bárkiből lehet fehér holló?!” felirattal, hátoldalán Fehér Holló Természetvédelmi Egyesület feliratú emblémánk látható. A karikatúra Kancsal Béla tagtársunk munkája.

Denevéres póló
Az elmúlt tizenkét év töretlen sikerű terméke az első oldalán bájos denevér-karikatúrát viselő, hátoldalán borzas fejű denevérészt hajába ragadt denevérrel ábrázoló, „Én a denevérekkel vagyok!” feliratú pólónk. A karikatúra Kancsal Béla tagtársunk munkája.

Fenti kiadványok egyesületünk levelezési címén beszerezhetők. Postai utánvéttel is szállítunk.