Fehér Holló Természetvédelmi Egyesület

Célunk az ember és a természet harmóniájának újjáélesztése, a természethez kapcsolódó magyar hagyományaink továbbadása.

Kétéltű- és Hüllővédelem

Peterakóhely iszaptalanítása

1996-ban indítottuk Kétéltű- és Hüllővédelmi Programunkat, mert működési területünkön számos veszélyeztetett vizes élőhely található. Mivel ezek a területek nélkülözhetetlenek a kétéltű-populációk (valamint több más élőlénycsoportok) fennmaradásában, valamint azok vonulásában, egyesületünk elkezdte ezek feltérképezését, értékeik, jelentőségük felmérését, valamint a veszélyeztető tényezők feltárását. 1997-ben a KKA támogatásával állítottuk össze a kétéltű-szaporodó helyek kataszterét (összesen 153 élőhelyet vettünk fel adatbázisunkba), valamint néhány élőhelyen kisebb-nagyobb védelmi munkát is elvégeztünk.
Békamentő kerítés

1998-tól kezdve minden év tavaszán nagyszabású varangymentést folytatunk a Zalacsányi víztározó mellett, ahol évente több ezer békát segítünk át a Zalaegerszeg-Keszthely közötti nagy forgalmú autóúton. Ma már a helyi Általános Iskola diákjaival, Zalacsány Önkormányzatának dolgozóival és a Balatoni Nemzeti Park Igazgatóság szakembereivel közösen dolgozunk a békák megmentésén. Az akció minden év tavaszán egy hónapon keresztül tart, melyre várjuk önkéntesek jelentkezését.

 

TUDTA?!

Tudta, hogy Magyarországon minden kétéltű- és hüllőfaj védett? A varangyok a szárazföldön vészelik át a telet, majd tavasszal megindulnak a közeli tavak felé, hogy a párzás után lerakják petéiket. Vonulási útjaikat gyakran forgalmas autóutak keresztezik. Évente több ezer békát ütnek el egy-egy ilyen vonulás közben, ha nem segítünk.